Održan Dan poslovnih inkubatora

  • 0

Održan Dan poslovnih inkubatora

Category : Vesti

U Naučno – tehnološkom parku Beograd danas je održan Dan poslovnih inkubatora, završni događaj u okviru Programa podrške razvoju poslovnih inkubatora u 2015. godini, koji je sprovodila Razvojna agencija Srbije uz pomoć programa nemačke vlade „Podrška razvoju privatnog sektora u Srbiji” (GIZ ACCESS). Program je sproveden u partnerstvu sa Ministarstvom privrede i Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a na skupu su pored predstavnika poslovnih inkubatora iz nekoliko gradova govorili i dr Miloš Petrović, v.d. direktora Razvojne agencije Srbije – RAS, gđa. Katarina Jovanović, pomoćnik ministra privrede, g. Jorgen Šmid, rukovodilac odeljenja za ekonomsku saradnju Ambasade SR Nemačke, kao i dr Štefan Hajek, rukovodilac Projekta GIZ ACCESS.

Kao jedan od rezultata Programa, predstavljen je i „Priručnik za osnivanje i razvoj poslovnih inkubatora”, koji treba da olakša put osnivanju i razvoju nekih novih poslovnih inkubatora u zemlji.

Takodje, Program je obuhvatao finansijsku podršku za 16 poslovnih inkubatora, kroz 48 projekata, u ukupnoj vrednosti 20.000.000,00 dinara. Sredstva su utrošena za poboljšanje uslova poslovanja poslovnih inkubatora u smislu nabavke opreme, infrastrukturno opremanje, marketing aktivnosti i podizanje kapaciteta poslovnih inkubatora.

Na Programu su učestvovali: Poslovni inkubator Novi Sad; Poslovni i inovativni centar Bački Petrovac; Poslovni inkubator Senta; Slovan progres – Agro biznis inkubator Selenča; Dizajn inkubator Nova Iskra Beograd, Poslovno-tehnološki inkubator tehničkih fakulteta Beograd; ICT Hub Beograd; Biznis inkubator Kruševac; Biznis inovacioni centar Kragujevac; Naučno-tehnološki park Čačak; Biznis inkubator centar Užice; Biznis inkubator centar Prokuplje; ZIP Centar za mlade Pirot; Biznis inkubator centar Yumco Vranje; Biznis inkubator Majdanpek; Biznis inkubator centar Bor.

Osnovni cilj ovog programa je stvaranje povoljnije klime za osnivanje i razvoj poslovnih inkubatora, kao jednog od instrumenata regionalnog i lokalnog ekonomskog razvoja, koji značajno pomažu novoosnovanim  firmama da opstanu u najosetljivijoj fazi svog postojanja. Poslovni inkubatori pružaju neposrednu podršku kroz izdavanje prostora po subvencionisanoj ceni, kroz pružanje konsultantskih i drugih usluga značajnih za poslovanje mikro, malih i srednjih preduzeća (marketing, administracija, treninzi i slično), kroz transfer tehnologije i povezivanje sa partnerima i klijentima. Na taj način poslovni inkubatori značajno utiču na razvoj preduzetništva i inovativnosti, podstičući i novo zapošljavanje.

U okviru Godine preduzetništva 2016, Razvojna agencija Srbije učestvuje sa četiri nova programa podrške namenjenih različitim društvenim grupama, sa ukupnim fondom od 440.000.000,00 dinara. Više informacija o svakom javnom pozivu možete pronaći na portalu Godine preduzetništva, kao i na RAS web sajtu.