„Мере подршке развоју иновативне привреде“

  • 0

„Мере подршке развоју иновативне привреде“

Category : Vesti

Председница Владе Србије Ана Брнабић представила је данас привредницима мере за развој иновативне привреде и заложила се за много директнији дијалог са привредом. Захваљујући овим мерама можемо рачунати на трансформацију и да ускоро будемо део 30 најиновативнијих привреда у свету, оценио је Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије.

У Србији ће од 1. марта почети да се примењују олакшице за запошљавање повратника и странаца, најавила је председница Владе Србије и истакла да су подстицаји важни за све и могу да помогну свим привредницима, без обзира на величину њиховог бизниса. „Од ваше способности и вере зависиће наш економски раст у будућности”, поручила је Брнабић привредницима на скупу „Мере подршке развоју иновативне привреде“, који је у Палати Србија окупио више од 700 привредника, међу којима су били присутни и представници Бизнис инкубатор центра Ужице са својим станарима.

Како је навела, већ од 1. јануара 2020. примењују пореске олакшице за запошљавање младих па је предвиђено да ако привредник запосли младог човека или некога ко није био запослен током 2019. држава преузима трошак до 70 одсто пореза и доприноса на њихове зараде до краја 2022. године.

За запошљавање наших из дијаспоре, као и странаца, предвиђено је да привредници плаћају 70 одсто ниже порезе и доприносе на њихове зараде током пет година, уз одређене услове. Председница владе објашњава да ће то бити омогућено привреднику који запосли нашег човека из дијаспоре, уз услов да је он у иностранству био минимум две године и да га плаћа у износу три пута већем од просечне плате у Србији, односно да му је плата 217.656 динара, пренео је Танјуг.

Брнабић је рекла да ће 70 одсто ниже порезе и доприносе на зараде плаћати послодавац ако запосли млађе од 40 година који су отишли на школовање у иностранство, тамо провели минимум годину дана, вратили се у Србију, а да им исплаћују плату од 145.104 динара. Подсетила је да је прошле године промењен порески оквир, па је тако, каже председница Владе, Србија у овом тренутку далеко најконкурентнија у целој Европи како по улагањима у иновације, стварању интелектуалне својине тако и по инвестицијама у истраживање и развој. За улагања је, каже, пореска основица дупло мања, а ако неко у Србији производи интелектуалну својину, порез на добит од интелектуалне својине само три одсто, уместо стандардних 15 одсто.

Видео

Мере Владе можете погледати и преузети на линку