Organsko selo Gorjani pod krovom Biznis inkubatora

  • 0

Organsko selo Gorjani pod krovom Biznis inkubatora

Category : Projekti , Vesti

„Seljak može opstati samo udružen, jer u ovim krajevima preovlađuju skromna domaćinstva bez dovoljno para da ulože u obaveznu standardizaciju“, pričao je malinar Borko Pavić, koji je na čelu projekta „Organsko selo Gorjani“. „U jakoj celini i nejaki pojedinci će napredovati“, potvrđivao je stočar Miodrag Stanojčić. Gotovo svaki seljak-govornik je u toj školi predlagao oživljavanje zadruga, kao šansu za posustalo selo.

Zadruge više od 160 godina povezuju sitna srpska gazdinstva, ne da bi ostvarile kapitalnu dobit, već da zadovolje interese zadrugara. Ali, minulih decenija mnoge dotadašnje su propale, onemoćale, u ispražnjenim selima i pod dugovima opustele. No u novije doba neke nove zadružne organizacije dobijaju na značaju: koriste seljaku da udružen lakše odoli udarcima jačih na surovom tržištu te stigne do sigurnog plasmana proizvoda, subvencija, povoljnih kredita za ulaganja u proizvodnju.

Ovako je bilo na početku osnivanja, tada se pričalo kako je seljak kroz vekove mogao samo opstati ako se udruži, da je jedino kroz udruženje mogao postići neke svoje ciljeve i ostvariti svoja prava. Nošeni tom idejom naši sugrađani su se okupili i osnovali udruženje građana „Organsko selo-Gorjani“. Posle godinu i četiri meseca od osnivanja, udruženje iza sebe ima brojne manifestacije, akcije, predavanja, javne nastupe. Dosta toga se uradilo i radi se svakodnevno. Udruženje od nedavno je i stanar Biznis inkubatora, gde će svoj rad unaprediti kroz razne benefite koje omogućava Biznis inkubator.

U subotu 24.03.2018. godine u prostorijama Biznis inkubator centra održaće se tribina o uzgajanju šipurka u našem kraju, kao prioritetne grane koja ima siguran plasman. Na trubini će učestvovati predavači iz Ministarstva poljoprivrede, kao i uzgajivači iz plantaža Vojvodine. Učešće u tribini najavili su predstavnici poljoprivrednih udruženja iz Vojvodine, Novog Pazara, Kraljeva, Prijepolja, kao i veći poljoprivredni proizvodjači našeg kraja i okoline.

Tribina je zakazana za subotu sa početkom u 9 časova u organizaciji „Organskog sela Gorjani“