Poseta delegacije RAS – a

  • 0

Poseta delegacije RAS – a

Category : Vesti

Danas 01.12.2017. godine Biznis inkubator centar doo Užice posetili su predstavnici RAS-a, i grada Užica. Ispred RAS-a u gostima bio je Vladimir Jovanović, zamenik direktora sektora za podršku MMSP, dok ispred Gradske kuće prisustvovali su Dragoljub Kostić, većnik za Javna preduzeća i Nikola Nikolić, šef odseka za lokalni i ekonomski razvoj. Povod posete je realizacija projekta „Stub kuće temelj preduzetništva“ koji se finansira delom 50% od strane RAS-a, 25 % budžeta Grada i 25% BIC-a. Tom prilikom održana je i konferencija za novinare, a između ostalog Vladimir Jovanović je istakao:

Intervju: Vladimir Jovanović

Datum: 1. decembra, 2017. godine
Pitanja:

  1. Kakvi su planovi za sledeću godinu?
  2. Da li se uvode neke novine u poslovanju u narednu godinu u odnosu na prethodnu, što se tiče lepeze finansiranja i veličine sredstava?
  3. Obzirom na nizak budžet svih Poslovnih inkubatora, da li ste razmišljali da se poveća procenat finansiranja od strane RAS-a u korist PI?

Odgovori:

  • Razvojna agencija Srbije je ove godine objedinila programe podrške mikro, malim, srednjim preduzećima i preduzetnicima u okviru kampanje „Kreiraj život“, koja je postigla izuzetne rezultate. Uspeli smo da na jednostavan način približimo potencijalnim preduzetnicima uslove konkurisanja i mogućnosti podrške RAS, pružali dodatnu stručnu i savetodavnu podršku, a rezultati nisu izostali. Ukupno je za programe u okviru projekta „Kreiraj život“ bilo opredeljeno oko milijardu dinara, a stiglo je više od 2.600 prijava.

RAS će i u narednoj godini nastaviti sa osnaživanjem malih i srednjih preduzetnika, na poboljšanju njihove konkurentnosti, kao i rad sa domaćim i stranim investitorima.

S obzirom da smo uspeli da privučemo rekordan broj investicija u Srbiji i očekujemo da ćemo ove godine dostići 20.000 novootvorenih radnih mesta, ono što će biti fokus rada Razvojne agencije Srbije u narednom periodu je povezivanje domaćih i stranih kompanija, motivisanje i osnaživanje malih i srednjih preduzeća da uđu u lance velikih dobavljača, kako bi uspeli da plasiraju robu na svetskim tržištima. Radićemo na umrežavaju MSP radi stvaranja pouzdane mreže kooperanata i dobavljača velikim investitorima, kako bi se što manje sirovina uvozilo, a što više proizvodilo kod nas.
Takođe, nastavićemo da pomažemo privrednicima da dođu do mogućnosti da apliciraju za naše programe. Dugoročni efekat koji očekujemo jeste ravnomerni razvoj Srbije, kao i osnaživanje i osposobljavanje privrednika za apliciranje za medjunarodne programe podrške, kojih će biti sve više u budućnosti.

  • Razvojna agencija Srbije je najveći izvršni nosilac ekonomske politike u ime Vlade Republike Srbije, koja se strateški opredelila za osnaživanje MSP sektora u cilju ukupnog podizanja privredne stabilnosti. Prema strategiji razvoja MSP, osim finansijske podrške maloj privredi, prepoznata je neophodnost dodatne edukativne podrške privrednicima, što donosi pozitivne rezultate. Do sada je uložena velika energija da se programi podrške MSP što više prilagode potrebama tržišta, a akcenat je stavljen na sticanju novih znanja, u skladu sa evropskim standardima.

Nije dovoljno kroz različite programe izdvojiti milijarde dinara podrške, ukoliko se ne posvetimo dovoljno upotrebnoj vrednosti tog novca. Ova Vlada se strateški posvetila tom cilju i na državnom nivou ove godine opredellila oko 18 milijardi dinara za razvoj MSP.

Koliko će biti novca izdvojeno naredne godine biće odlučeno na nivou Vlade Srbije, a nakon usvajanja plana rada RAS za narednu godinu objavićemo koje ćemo programe sprovoditi i koliko će novca biti konkretno na raspolaganju privrednicima kroz aktivnosti RAS.

Svakako će, osim finansijskih sredstava biti obezbeđena dodatna podrška kroz besplatne obuke, konsalting, mentoring.

Ova država je prepoznala značaj preduzetništva, što se ogleda i u razvoju preduzetničkog duha kroz reformu obrazovnog sistema i uvođenje dualnog obrazovanja.

  • Razvojna agencija Srbije prepoznaje značaj poslovnih inkubatora, kao jednog od najvažnijih instrumenata podrške pri formiranju novih i održivih preduzeća. Kada su u pitanju početnici u poslovanju, težimo ka istom cilju, a to je podrška i kreiranje uspešnih, održivih preduzeća. Takođe, jedan od zajedničkih ciljeva je podsticaj rasta nivoa zaposlenosti, transfera tehnologije i inovacija.

Kroz svoje programe, Razvojna agencija Srbije će i u narednom periodu brinuti o svim kategorijama preuzetnika, a svakako i o poslovnim inkubatorima, na koje računamo u zajedničkoj misiji osnaživanja privrede.

Ostatak konferencije pogledajte na sledećim linkovima.

https://www.youtube.com/watch?v=EzGVenNnR6I

https://tvlav.rs/2017/12/01/uzica-odrzana-radionica-podrsku-razvoj-zenskog-preduzetnistva-video/